Hypnotherapie

Behandeling & Therapie Restarting

Hypnotherapie is ontwikkeld uit de therapeutische hypnose, die door Milton Erickson (1901-1980) werd ontwikkeld. Bij hypnotherapie is de cliënt volledig bij bewustzijn en maakt alles mee.

Hypnotherapie is een therapeutische methode, die gebruik maakt van trance.  Bij de hypnotische trance is de cliënt wakker maar wordt in een toestand van diepe ontspanning gebracht waardoor hij/zij in contact kan komen met onbewuste emoties en/of herinneringen. Hierdoor wordt het mogelijk om innerlijke conflicten en problemen op te lossen. In trance kun je belangrijke ontdekkingen doen over o.a. negatieve overtuigingen en irrationele ideeën over jezelf, over schuldgevoelens of andere verdrongen emoties.

Binnen de hypnotherapie zijn er talloze technieken en methodieken om een grote diversiteit aan klachten te behandelen.

Hypnotherapie is zeer succesvol gebleken als behandeling voor onder andere:

 • – Angst, nervositeit en fobieën
 • – Stress, overspanning en burn-out
 • – Depressie
 • – Onverklaarbare pijnklachten en/of psychosomatische klachten
 • – Verslaving
 • – Rouwverwerking
 • – Onverwerkte problemen uit het verleden
 • – Inzicht krijgen in eigen persoonlijke capaciteiten, kracht en mogelijkheden

EMDR Therapie

Behandeling & Therapie Restarting

EMDR (Eye Movement, Desensitisation and Reprocessing) werd in 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe F. Shapiro als een wetenschappelijk erkende therapie voor PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). In 1993 in Nederland geïntroduceerd en tot op heden een zeer populaire en doeltreffende methode om het effect van traumatische ervaringen te neutraliseren .

In het menselijke geheugen worden cognitieve en emotionele herinneringen niet op dezelfde plaats in de hersenen opgeslagen. Daarom is cognitieve gesprekstherapie vaak onvoldoende om trauma’s te verwerken. Met EMDR wordt de emotionele herinnering ‘aangesproken’ en ‘ge-desensitiseerd’. EMDR werkt met oogbewegingen die vergelijkbaar zijn met wat in de REM slaap voorkomt (rapid eye movement). Dit is hetzelfde moment waarop in onze slaap alles, wat wij hebben beleefd, wordt bewerkt en opgeslagen.

EMDR kan succesvol zijn bij alle vormen van fysieke en emotionele trauma’s . Ernstige trauma’s zijn bijvoorbeeld mishandeling, misbruik, verwaarlozing, vernedering, getuige van geweld  en ernstige ongelukken. Maar ook andere, zogenaamd ‘minder’ heftige gebeurtenissen zoals een (v)echtscheiding, miskraam, verlies van een dierbare, slachtoffer van pesterij en nog veel meer kan een traumatiserend effect hebben op mensen. Als kind hebben we recht op veiligheid en liefde. Wanneer we dit niet krijgen kan dat ook mogelijk traumatiserend werken. Dit wordt dan vaak pas later in het leven zichtbaar.

Alles, wat geweld doet op onze emoties en niet verwerkt wordt kan in wezen op korte en lange termijn een enorme belemmering zijn op onze levenskwaliteit. Het geeft innerlijke stress en kan leiden tot depressie en allerlei fysieke klachten en ziekten.

EMDR biedt hier mogelijk een oplossing voor.

Meer informatie ontvangen?

Elk kwartaal verschijnt er een nieuwsbrief meld je hiervoor aan..

  Jouw naam (verplicht)

  Jouw e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  Heeft u een vraag?

  Aarzel dan niet om contact op te nemen. U zult zo snel mogelijk reactie krijgen.

  Stress Consultancy

  Behandeling & Therapie Restarting

  Stress is van oorsprong een teken van natuurlijke spanning bij een bedreigende situatie. Het stelt ons in staat om snel te handelen: het bekende “vechten-of-vluchten” fenomeen.

  Wanneer wij langere tijd onder invloed van stress  zijn lopen wij het risico om overspannen te raken. Wanneer we de grens overschrijden worden we prikkelbaar, labiel en krijgen we last van concentratieproblemen, verslechterd geheugen, moeheid, slecht slapen en piekeren.  Als er niets verandert komen we in de tweede fase en er kunnen allerlei ziekte- of pijnklachten ontstaan. De weerstand en weerbaarheid vermindert  en op een gegeven moment trek je het gewoon niet meer. De kans is groot dat je ontploft of instort en dat zijn duidelijke tekenen van overspanning.

  Stress wordt niet alleen veroorzaakt door een te grote werkdruk. Spanning in relaties en onopgeloste problemen vanuit het heden of verleden kunnen behoorlijk wat stress veroorzaken.

  Stresstherapie pakt de wortel van het probleem aan. Je leert om weer te ontspannen en om te gaan met de situaties die nu stress veroorzaken.

  Gesprekstherapie

  Restarting Viviane Heijman - Coaching, hypnotherapie en EMDR

  Cognitieve gedrags- of gesprekstherapie is een therapievorm waar de focus minder ligt op zoeken in het verleden maar meer gericht is op het heden.

  De dialoog is vanuit de therapeut onvoorwaardelijk, open en actief vragend, reflecterend en soms confronterend.

  Door trainingen leer je om anders te kijken naar de probleemstelling. Er wordt gekeken naar beleving, gedrags-en denkpatronen en de invloed hiervan op de situatie.

  Je neemt actief deel in de therapie en er wordt vaak huiswerkopdrachten meegegeven zoals dagboek, gedachtenschema en eventueel ontspannings- en/of ademhalingsoefeningen.

  Er zijn efficiënte methodes, die kunnen worden ingezet om te kijken naar kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.

  De doelstelling van deze therapie is in de eerste instantie een inventarisatie van het probleem. Vervolgens wordt je  stapsgewijs geholpen om zelf, door de verkregen inzichten, nieuwe patronen te creëren of negatieve gedrags- of gedachtenpatronen om te buigen naar positieve.

  Relatie/gezinstherapie

  Restarting Viviane Heijman - Coaching, hypnotherapie en EMDR

  Wij mensen zijn sociale wezens; we hebben elkaar nodig. Relaties met andere mensen zijn van levensbelang. Wij willen heel graag dat onze relaties met anderen goed functioneren.

  Bij relatie wordt niet alleen aan een partnerrelatie gedacht – wij hebben relaties met nog veel meer mensen: ouders, broer/zus, vrienden, collega’s, studiegenoten, buren etc.

  Veel problemen binnen relaties ontstaan door de manier waarop we met elkaar communiceren. Ieder individu is anders en communiceert op zijn/haar manier. Wanneer we erg van elkaar verschillen kan dat onzekerheid en soms behoorlijke frictie in een relatie veroorzaken. We ‘begrijpen elkaar niet’.

  Relatieproblemen ontstaan ook wanneer we niet lekker in ons vel zitten. We willen graag de ondersteuning van onze partner, maar het communiceren van onze wensen en behoeftes is niet eenvoudig. Soms weten we het zelf niet eens zo goed.

  Ook door te werken aan de relatie met jezelf krijg je meer zelfvertrouwen en word je minder kwetsbaar in de relatie met je partner. Je kunt leren beter  bij jezelf te blijven in de communicatie en hetgeen, wat bij de andere hoort, ook bij de andere te laten.

  Persoonlijke Coaching

  Restarting Viviane Heijman - Coaching, hypnotherapie en EMDR

  Persoonlijke coaching is een laagdrempelig en kortdurende vorm van gesprekstherapie, gericht op verheldering en inzicht. Coaching is meer gericht op het verder komen in het leven dan het zoeken in het verleden.

  De basis is vergroting van het draagvlak en het zelfhelende vermogen van de cliënt.

  Het uitgangspunt is vooral vragen stellen, focussen en samenvatten, waardoor de cliënt nieuwe inzichten krijgt in de probleemstelling.

  Daarna wordt samen gewerkt om deze inzichten bij de cliënt te integreren en daardoor mogelijk nieuwe patronen te ontwikkelen om weer beter te kunnen functioneren.

  Bedrijfscoaching

  Het lelijke eendje - Restarting Viviane Heijman - Coaching, hypnotherapie en EMDR

  Medewerkers zijn de belangrijkste investering van een bedrijf. Goed functionerend personeel zorgt voor stabiliteit. Problemen bij een medewerker heeft invloed op zijn/haar werkinzet. Ongeacht of het zakelijke of persoonlijke problemen zijn. Wanneer er geen hulp wordt geboden is het risico aanwezig dat de medewerker overspannen of burn-out raakt. Dit kan tot langdurig ziekteverzuim leiden.

  Een therapeut kan helpen zowel met bestaande probleemsituaties als preventie en begeleiding bij o.a. promotie of wisselen van functie. Dit kan ook in de vorm van teambegeleiding.

  Graag licht ik tijdens een persoonlijk gesprek de mogelijkheden toe.

  Hoogsensitiviteit(HSP)

  Restarting Viviane Heijman - Coaching, hypnotherapie en EMDR

  In 1996 introduceerde de Amerikaanse psychologe Elaine Aron het begrip HSP (Highly Sensitive Person). Men vermoedt dat ca. 15-20% van de mensen hoogsensitief zijn.

  Deze mensen zijn zeer gevoelig voor prikkels. Kenmerken van HSP verschillen per persoon van aard en intensiteit; we spreken van zowel zintuiglijke prikkels (bijv. hard/storend geluid, ruwe vezels, drukke menigten etc.) als emotionele prikkels (bijv. overweldiging door verdriet, ontroering en medelijden). Tevens zijn mensen met HSP vaak erg gevoelig voor sfeer en stemmingen, onrecht en oneerlijkheid. HSP is niet te ‘genezen’ maar je kunt leren om beter ermee om te gaan.

  Weten of je HSP bent? Doe de test.